Indyjski Pudding Ryżowy

13 lipca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 szklanka gotowanego ryżu długoziarnistego lub ryżu basmati
  • 1 szklanka mleka
  • 1 / 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 / 4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 / 3 szklanki rodzynek
  • 1 / 3 szklanki posiekanych, niesolonych pistacji

Sposób Przygotowania

Do dużego garnka wlać mleko i wsypać ryż. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż masa zacznie gęstnieć, ok. 5 minut.

Zwiększyć ogień do średniego, dodać śmietanę, mleczko kokosowe, cukier i kardamon i gotować do zgęstnienia masy, około 5 – 10 minut. Użyj trzepaczki, aby zapobiec zbicia się kardamonu. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać rodzynki i pistacje. Przelać całość do szklanej miski/misek. Podawać schłodzone, lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

file1310596137



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz