Imbir dla zdrowia – 7 zastosowań i właściwości dla organizmu
Korzeń imbiru lub sproszkowana jego wersja to niezastąpione lekarstwo przeciw przeziębieniom w medycynie naturalnej. To również jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych roślin na świecie oraz afrodyzjak. Bogaty w olejki eteryczne imbir rozgrzeje, ułatwi trawienie, polepszy krążenie i uleczy migrenę. Przyjrzyjmy się jego właściwościom.
Imbir to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych, znany już od 3000 lat. Do Europy przybył z Azji i początkowo stanowił… środek płatniczy! Obecnie jadalne jego kłącze używane jest często jako przyprawa, głównie w kuchniach azjatyckich. Korzeń imbiru swój intensywny, charakterystyczny zapach i smak zawdzięcza olejkom eterycznym, które odpowiadają za jego właściwości zdrowotne. Młodsze kłącza imbiru są często kandyzowane lub konserwowane w syropie cukrowym. Starsze kłącza natomiast suszy się i używa jako przyprawy do zup, mięsa, deserów i napojów. Sproszkowany imbir jest łatwiejszy w użyciu, niemniej jednak charakteryzuje się mniejszą zawartością cennych składników.
Intensywny smak i zapach imbir zawdzięcza zawartości gingerolu, zingiberolu i zinferolu. Wszystkie te substancje składają się na następujące pro-zdrowotne właściwości:
- Imbir ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dzięki temu imbir jest składnikiem wielu leków na przeziębienie. Działa również przeciwbólowo przy bólu stawów i mięśni oraz podczas napięcia przedmiesiączkowego.
- Imbir leczy migreny. Warto sięgnąć po niego, jeżeli dokuczają nam ostre bóle głowy. Regularnie spożywany imbir pomoże rozprawić się zarówno z migrenami, jak i z mdłościami im towarzyszącymi.
- Imbir redukuje mdłości. Imbir powinien znaleźć się na Twojej liście zakupów jeśli cierpisz z powodu mdłości. Imbir znajduje się w składnikach leków przeciw chorobie lokomocyjnej i wzmaga apetyt.
- Imbir usprawnia krążenie. Imbir zapobiega tworzeniu się zakrzepów i powinien znaleźć się w menu osób z podwyższonym cholesterolem. Ponadto – rozgrzeje i pobudzi organy płciowe. W Azji imbir stosowany jest jako afrodyzjak.
- Imbir podnosi odporność. Imbir jest niezawodny w profilaktyce przeziębienia i infekcji.
- Imbir ułatwia trawienie. Olejki eteryczne zawarte w imbirze usprawnią trawienie poprzez pobudzenie wytwarzania śliny i soku żołądkowego. Imbir pomoże Ci również, jeśli cierpisz na wzdęcia.
- Imbir ma właściwości odkażające i odświeżające. Będzie zatem świetnym pomocą w utrzymaniu higieny i świeżości jamy ustnej. Imbir zniweluje ból gardła i pozostawi przyjemny zapach w ustach.
Kłącze imbiru bez problemu znajdziemy w każdym większym supermarkecie. Przed użyciem należy je obrać. Trzeba pamiętać, aby świeży imbir przechowywać w chłodnym miejscu. Surowe kłącze imbiru doda pikantności i korzennego aromatu potrawom, niemniej jednak raczej nie powinno się go łączyć z ziołami, ponieważ imbir będzie dominował w smaku potrawy. Z powodzeniem można go miksować natomiast z innymi przyprawami korzennymi: cynamonem, zielem angielskim, pieprzem czy goździkami.
Imbir można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ze względu na rozpoczęcie sezonu jesiennego i zwiększenia ryzyk infekcji, dzisiaj skupimy się na przepisach z dodatkiem imbiru, które wzmocnią naszą odporność oraz poradzą sobie z bólem.
Aromatyczny imbirowy napar – rozgrzeje i wzmocni odporność
- 5 cm obranego korzenia imbiru
- miód
- kilka plastrów cytryny
Imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Zagotować 1/2 litra wody wraz z pokrojonym imbirem. Odcedzić, poczekać aż wystygnie, dodać cytrynę, a następnie miód. Serwować gorące.
Aromatyczna herbata z imbirem i cytryną- fantastycznie rozgrzeje, regularnie spożywana podniesie odporność
- 5 cm korzenia imbiru, obrane i pokrojone
- kilka plastrów cytryny
- szklanka wody
- ulubiona herbata
Do rondelka wrzucić imbir i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym naparem zalać herbatę. Następnie dodać plasterki cytryny i całość wymieszać.
Nalewka imbirowa – korzystnie zadziała w przypadku bólu stawów
- 100 ml spirytusu
- Dwa ok. 5 centymetrowe, obrane i pokrojone kłącze imbiru
Imbir zalać spirytusem i odstawić na tydzień. Trzymać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Smarować stawy.