Imbir dla zdrowia – 7 zastosowań i właściwości dla organizmu

13 lipca 2020, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Korzeń imbiru lub sproszkowana jego wersja to niezastąpione lekarstwo przeciw przeziębieniom w medycynie naturalnej. To również jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych roślin  na świecie oraz afrodyzjak. Bogaty w olejki eteryczne imbir rozgrzeje, ułatwi trawienie, polepszy krążenie i uleczy migrenę. Przyjrzyjmy się jego właściwościom.

Imbir to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych, znany już od 3000 lat. Do Europy przybył z Azji i początkowo stanowił… środek płatniczy! Obecnie jadalne jego kłącze używane jest często jako przyprawa, głównie w kuchniach azjatyckich. Korzeń imbiru swój intensywny, charakterystyczny zapach i smak zawdzięcza olejkom eterycznym, które odpowiadają za jego właściwości zdrowotne. Młodsze kłącza imbiru są często kandyzowane lub konserwowane w syropie cukrowym. Starsze kłącza natomiast suszy się i używa jako przyprawy do zup, mięsa, deserów i napojów. Sproszkowany imbir jest łatwiejszy w użyciu, niemniej jednak charakteryzuje się mniejszą zawartością cennych składników.

 

Intensywny smak i zapach imbir zawdzięcza zawartości gingerolu, zingiberoluzinferolu. Wszystkie te substancje składają się na następujące pro-zdrowotne właściwości:

  1. Imbir ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dzięki temu imbir jest składnikiem wielu leków na przeziębienie. Działa również przeciwbólowo przy bólu stawów i mięśni oraz podczas napięcia przedmiesiączkowego.
  2. Imbir leczy migreny. Warto sięgnąć po niego, jeżeli dokuczają nam ostre bóle głowy. Regularnie spożywany imbir pomoże rozprawić się zarówno z migrenami, jak i z mdłościami im towarzyszącymi.
  3. Imbir redukuje mdłości. Imbir powinien znaleźć się na Twojej liście zakupów jeśli cierpisz z powodu mdłości. Imbir znajduje się w składnikach leków przeciw chorobie lokomocyjnej i wzmaga apetyt.
  4. Imbir usprawnia krążenie. Imbir zapobiega tworzeniu się zakrzepów i powinien znaleźć się w menu osób z podwyższonym cholesterolem. Ponadto – rozgrzeje i pobudzi organy płciowe. W Azji imbir stosowany jest jako afrodyzjak.
  5. Imbir podnosi odporność. Imbir jest niezawodny w profilaktyce przeziębienia i infekcji.
  6. Imbir ułatwia trawienie. Olejki eteryczne zawarte w imbirze usprawnią trawienie poprzez pobudzenie wytwarzania śliny i soku żołądkowego. Imbir pomoże Ci również, jeśli cierpisz na wzdęcia.
  7. Imbir ma właściwości odkażające i odświeżające. Będzie zatem świetnym pomocą w utrzymaniu higieny i świeżości jamy ustnej. Imbir zniweluje ból gardła i pozostawi przyjemny zapach w ustach.

Kłącze imbiru bez problemu znajdziemy w każdym większym supermarkecie. Przed użyciem należy je obrać. Trzeba pamiętać, aby świeży imbir przechowywać w chłodnym miejscu. Surowe kłącze imbiru doda pikantnościkorzennego aromatu potrawom, niemniej jednak raczej nie powinno się go łączyć z ziołami, ponieważ imbir będzie dominował w smaku potrawy. Z powodzeniem można go miksować  natomiast z innymi przyprawami korzennymi: cynamonem, zielem angielskim, pieprzem czy goździkami.

Imbir można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ze względu na rozpoczęcie sezonu jesiennego i zwiększenia ryzyk infekcji, dzisiaj skupimy się na przepisach z dodatkiem imbiru, które wzmocnią naszą odporność oraz poradzą sobie z bólem.

Aromatyczny imbirowy napar – rozgrzeje i wzmocni odporność

  • 5 cm obranego korzenia imbiru
  • miód
  • kilka plastrów cytryny

Imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Zagotować 1/2 litra wody wraz z pokrojonym imbirem. Odcedzić, poczekać aż wystygnie, dodać cytrynę, a następnie miód. Serwować gorące.

 

Aromatyczna herbata z imbirem i cytryną- fantastycznie rozgrzeje, regularnie spożywana podniesie odporność

  • 5 cm korzenia imbiru, obrane i pokrojone
  • kilka plastrów cytryny
  • szklanka wody
  • ulubiona herbata

Do rondelka wrzucić imbir i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym naparem zalać herbatę. Następnie dodać plasterki cytryny i całość wymieszać.

 

Nalewka imbirowa – korzystnie zadziała w przypadku bólu stawów

  • 100 ml spirytusu
  • Dwa ok. 5 centymetrowe, obrane i pokrojone kłącze imbiru

Imbir zalać spirytusem i odstawić na tydzień. Trzymać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Smarować stawy.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...