Ile owoców dziennie może zjeść cukrzyk?

4 grudnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce to jeden ze smaczniejszych elementów diety cukrzyka. Dostarczają mu one wielu składników odżywczych i niezbędnych witamin. Jednak należy po nie sięgać z umiarem i wybierać te, które są bardziej wskazane.

Fruktoza

Cukier znajdujący się w owocach jest szczególnie ważnym tematem dla diabetyków. Owoce zawierają w sobie głównie fruktozę – monosacharyd, czyli cukier prosty, który polecany jest jako zamiennik sacharozy. Nie podnosi on stężenia glukozy we krwi, gdyż zawiera niski indeks glikemiczny. Jednak w nadmiernej ilości może przyczynić się do odkładania tkanki tłuszczowej. Warto spożywać go z rozsądkiem, choć wiadomym jest, że wybór jakiegokolwiek owocu świadczyć będzie o dbałości o nasz organizm.

Owoce o niskiej zawartości cukru

Grupa owoców o niskiej zawartości fruktozy jest dość spora. To bardzo istotna kwestia, zwłaszcza dla cukrzyków, którzy powinni zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny wszelkich  produktów. Do owoców, które mogą się „poszczycić” wyjątkowo niską zawartością węglowodanów zaliczyć można:

  • owoce jagodowe – w ich grupę wpisuje się na przykład borówka amerykańska, porzeczka czy agrest.;
  • owoce pestkowe – między innymi wiśnie i brzoskwinie;
  • owoce ziarnkowe – do nich zaliczają się jakże powszechne w Polsce jabłka lub gruszki;
  • owoce cytrusowe – takie jak pomarańcze.

Warzywa i owoce powinny być elementarna częścią jadłospisu każdego diabetyka. Sadzonki borówki amerykańskiej znajdziesz na https://www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie.

Ile czego w czym?

Ludzka wątroba trawi około 2-3 łyżeczki fruktozy dziennie. Nie należy zatem przekraczać określonej ilości owoców w dziennej racji żywieniowej. Nadmiar monosacharydu odkłada się jako tkanka tłuszczowa.

Dane związane z zawartością cukru w konkretnym owocu znajdują się w specjalnych tabelach żywieniowych. My, podamy dziś wartości kilku najbardziej popularnych i określimy ilość ich kalorii oraz zawartość cukru w 100-gramowej porcji:

  • jagody – świetne antyoksydanty – zawierają około 45 kcal i 12 g cukru – z czego 5 g stanowi fruktoza;
  • wiśnie – zmniejszają ryzyko chorób serca – maja około 50 kcal i 14 g węglowodanów;
  • brzoskwinia – bogataw witaminę C i A oraz błonnik i potas. Zawiera zaledwie 2g fruktozy, a 100g brzoskwini to około 40-50 kcal;
  • morela – tylko 17kcal i niecały gram fruktozy;
  • jabłko – zawiera mnóstwo witaminy C i błonnika. Jest także źródłem antyoksydantów. Fruktoza w 100 gramach owocu to niecałe 6g;
  • pomarańcza – bogata w kwas foliowy oraz potas. Fruktoza utrzymuje się na poziomie około 2,5 g, natomiast kalorie wynoszą około 53.

 

Spożywanie owoców to inwestycja dla naszego organizmu. Są one nie tylko smaczne, ale też zdrowe, więc zamiast przetworzonej przekąski lepiej jest sięgnąć po jagody borówki amerykańskiej czy jabłko, które dostarczy nam o wiele więcej witamin i minerałów oraz związków. Jest to nie bez wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie i przebieg choroby.

Źródła:

  1. http://www.kontemplacja.pl/co-jesc-w-depresji – Co jeść w depresji – stan z 2018-11-11.
  2. http://www.celulit.com.pl/owoce-ktore-maja-najmniej-kalorii – Owoce które mają najmniej kalorii – stan z 2018-11-25.