Hiszpańska zupa cebulowa
Artykuł zewnętrzny
- 6 kromek czerstwej bułki
- cebula
- 50 dag miękkich pomidorów
- 2 jaja
- 6 szklanek esencjonalnego bulionu (może być z kostki)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- pieprz, sól
W rondlu rozgrzać oliwę i dodać posiekane pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), posiekaną cebulę i czosnek, podlać kilkoma łyzkami bulionu i dusić. Gdy cebula się zeszkli, wlać pozostały gorący bulion i zagotować, a potem wszystko zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Kromki bułki zrumienieć na oleju z obu stron. Zupę przelać do do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć grzanki. Uważnie i powoli wylać na nie ubite rózga jaja. Wstawić zupę do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni C i zapiekać, aż jaja się zetną.