Herbata gruszkowo-jaśminowa

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna- aromatyczna , typowo letnia herbata .

Czas : 5 minut

Składniki :

  • 1/2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 1/4 gruszki
  • 1/2 łyżeczki suszu kwiatu jaśminu
  • cukier trzcinowy lub miód do słodzenia
  • 1,5  filiżanki  wody

Gruszkę pokroić w plasterki i zalać w garnuszku wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Odcedzić ( gruszkę można sobie zjeść ). Wrzącym wywarem zalać susz jaśminowy z herbatą i parzyć 2 minuty. Słodzić odrobiną miodu lub cukru trzcinowego.

Wg mnie nie potrzeba słodzić – herbata ma lekko kwaskowaty smak i piękny aromat .

Oczywiście można użyć gotowej herbaty gruszkowej w saszetkach ale taka jest moim zdaniem bardziej aromatyczna .

Susz jaśminowy kupiłam na wagę w sklepie z herbatami.

Doskonale smakuje schłodzona w lodówce .

file1280819585