Herbata gruszkowo-jaśminowa
Artykuł zewnętrzny
Delikatna- aromatyczna , typowo letnia herbata .
Czas : 5 minut
Składniki :
- 1/2 łyżeczki czarnej herbaty
- 1/4 gruszki
- 1/2 łyżeczki suszu kwiatu jaśminu
- cukier trzcinowy lub miód do słodzenia
- 1,5 filiżanki wody
Gruszkę pokroić w plasterki i zalać w garnuszku wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Odcedzić ( gruszkę można sobie zjeść ). Wrzącym wywarem zalać susz jaśminowy z herbatą i parzyć 2 minuty. Słodzić odrobiną miodu lub cukru trzcinowego.
Wg mnie nie potrzeba słodzić – herbata ma lekko kwaskowaty smak i piękny aromat .
Oczywiście można użyć gotowej herbaty gruszkowej w saszetkach ale taka jest moim zdaniem bardziej aromatyczna .
Susz jaśminowy kupiłam na wagę w sklepie z herbatami.
Doskonale smakuje schłodzona w lodówce .