Herbata cynamonowo-różana

26 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doskonała, aromatyczna, pachnąca herbatka. Moim zdaniem aromaty różany i cynamonowy doskonale się komponują.

Czas: 15 minut

Składniki:

3 łyżeczki czarnej herbaty

2 łyżeczki suchych płatków róży

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 filiżanki wrzącej wody + wrzątek do wyparzenia filiżanek

konfitura z płatków róży do podania osobno jako dodatek do herbaty

Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrzącą wodą. Wsypać herbatę, płatki róży i cynamon. Czajniczek postawić  na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty. Skropić herbatę wrzątkiem (2 łyżki wody) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut. Dolać resztę wrzącej wody  i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut.

Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę (przez sitko).

Nie słodzę jej  bo osobno podaję konfiturę z płatków róży, która jest bardzo słodka.

Pięknie pachnie, jest akurat na jesienne słoty by przypomnieć aromaty lata.

file1285496471



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz