Herbaciany krem księżniczki

25 sierpnia 2011, dodał: lizabeta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

torebka żelatyny,

2 jaja,

250 ml ubitej śmietany,

50 ml rumu,

2 morele,

7 dag cukru,

szczypta soli,

2 łyżeczki cukru (dodatkowo),

3 saszetki – piramidki herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka 

Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.

file1314281947