Herbaciany krem księżniczki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
torebka żelatyny,
2 jaja,
250 ml ubitej śmietany,
50 ml rumu,
2 morele,
7 dag cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru (dodatkowo),
3 saszetki – piramidki herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka
Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.