Hamburgery po turecku
Składniki:
Sałatka: 1 woreczek białego ryżu błyskawicznego
1 szklanka posiekanego ogórka
1/2 filiżanki pokrojonej marchewki
Pozostałe: 1/4 szklanki octu z ryżu
1 łyżka cukru
1/4 szklanki plus 2 łyżki sosu sojowego
8 dużych pieczarek
6 młodych cebulek
½ piersi indyka, zmielona
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
nonstick spray
1/4 szklanki migdałów i soi wasabi (Blue Diamond), posiekane
Przygotowanie:
Sałatka: Ugotować ryż według przepisu. Wymieszać pozostałe składniki i dodać do ostudzonego ryżu. Ocet ryżowy wymieszać z 1/4 szklanki sosu sojowego w małej miseczce. 4 grzyby i 2 cebulki zmiksować w blenderze (lub zmielić w maszynce). Dodać mieszankę do mięsa z indyka łącznie z pozostałymi 2 łyżkami sosu sojowego i imbiru. Delikatnie wymieszać. Uformować 4 hamburgery. Hamburgery, pozostałe grzyby i cebulki skropić obficie oliwą/nonstick. Grillować hamburgery i grzyby oraz cebulki przez 12-14 min., obracając. Pieczarki pokroić. Podawać hamburgery z grzybami i cebulką. Sałatkę posypać migdałami. Hamburgery, grzyby i cebulkę pokropić mieszaniną soi i octu.