(Ham)Burgery

22 kwietnia 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Przepis najbardziej podpasował mi z Nigella Express.

Składniki: 250g chudego mielonego mięsa wołowego (lub, jak u mnie ostatnio: drobiowego, lub indyczego – bardziej delikatne – dzieci wolą drobiowe), 1 x 15ml łyżka skarmelizowanej cebuli (wg. przepisu Nigelli, mhhh ja spokojnie przesmażam/podduszam małą cebulę,  po 1 1/2 łyżeczki: maślanki lub jog. naturalnego, sosu sojowego, sosu Worcestershire, sporo świeżo zmielonego pieprzu, olej do posmarowania kotlecików

Mieszamy składniki, dzielimy na 2 porcje, formujemy ręcznie w dość płaskie kotlety. Kładziemy kotlety na grilla i lekko smarujemy burgery olejem. Smażymy parę minut z każdej strony. Podajemy z bułeczkami hamburgerowymi, niekoniecznie własnej roboty (jeśli ktoś chętny to podam przepis na bułki hamburgerowe) ;), z surowymi warzywami, sosami, serem.

file1271834918



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...
Z czym kojarzy Ci się zapach wanili…
Wanilia działa nie tylko pobudzająco, ale również odprężająco i relaksująco. Jej zapach wywołuje...
Nieinwazyjne metody wyszczuplania
Jeśli chcemy schudnąć zdrowo i bezpieczne, dietetycy określili konkretną ilość kilogramów, jaką można...