Halibut z warzywami pod pierzynką
a) 1 opakowanie halibuta (5 dzwonków)
b) 1 łyżeczka curry
c) 1/2 łyżeczki kurkumy
d) 1 łyżeczka lubczyku
e) 1/2 papryki
f) 1/3 białej części pora
g) 10 dag dyni
h) 2 łyżki pestek ze słonecznika
i) 1 łyżka siemienia lnianego
j) 1/2 łyżki ostropestu
k) 1 jajko
l) olej kokosowy
1. Curry, kurkumę i lubczyk mieszamy i nacieramy nimi rybę
2. Przyprawioną rybę podsmażamy na oleju kokosowym i układamy w naczyniu żaroodpornym
3. Paprykę, pora i dynie obieramy, myjemy, szatkujemy na drobno i podsmażamy
4. Podsmażone warzywa układamy na rybie
5. Siemię, ostropest i słonecznik mielimy, łączymy z jajkiem i tak przygotowaną masą polewamy rybę
6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut
7. Podajemy z jedną z sałatek/surówek
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”