Gulasz z piersi z kurczaka z olejem rzepakowym
Dziś chcę Wam zaproponować dość szybką potrawę na drugie danie obiadowe, a mianowicie gulasz z piersi kurczaka. Jest to delikatna w smaku potrawa, która podeszła smakowo nawet moim dzieciaczkom… a przygotowywałam ją wczoraj…
Składniki:
– 60 dkg piersi z kurczaka,
– pieczarki 5-7 sztuk,
– cebula duża,
– przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1/2 łyżeczka soli i tyle samo białego pieprzu,
– 250 ml rosołu (może też być z kostki),
– mąką do prószenia,
– olej rzepakowy,
– 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
Wykonanie:
mięso pokroić średniej wielkości kostkę, posypać przyprawami wymieszanymi z mąką, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, a na nim usmażyć ząbki czosnku (aż zrobią się brązowe), czosnek wyrzucić, i na tym oleju usmażyć mięso, cały czas mieszając. Mięso po usmażeniu przełożyć do garnka, i na pozostałym oleju usmażyć pokrojoną w cienkie piórka cebulę i poszatkowane pieczarki. Cebulę wraz z pieczarkami wyłożyć na mięsko. Na patelni zagotować rosół i nim polać gulasz. Garnek z zawartością stawiamy na gazie i dusimy wszystko na średnim ogniu. Gdy trzeba sos doprawiamy do smaku.
Gulasz ten podałam z ziemniakami puree i delikatną surówką, która została polana sosem z oleju rzepakowego i ziół.
Jak już pisałam używam oleju rzepakowego, który dostałam do wypróbowania dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie, w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, a tutaj znajdziecie więcej o tym oleju i jego właściwościach, oraz tutaj znajdziecie sposób na wykorzystanie shakera.