Gulasz z papryką i muszelkami
Bardzo kolorowy, smaczny gulasz .Taki misz-masz .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
- 4 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 łyżki oleju ( z pestek winogron )
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- sól
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki opcjonalnie lub gotowy zagęstnik do sosów
- natka pietruszki
- 30 dag makaronu muszelki
- przyprawa do zup i sosów ( ulubiona – ja używam maggi )
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie prawie miękkie .Z papryk usunąć gniazda nasienne , pokroić w paski . Wrzucić do gulaszu i dusić 30 minut odkryte ( papryka puści sok i rozwodni gulasz – trzeba sos odparować .W tym samym czasie ugotować al dente makaron muszelki ( te mniejsze ) .Odcedzić . Wymieszać z gulaszem i chwilę dusić . Doprawić gulasz do smaku ulubioną przyprawą . Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla ( można też użyć gotowego zagęstnika do sosów , suchej zasmażki brunatnej – choć wolę sama zrobić rumianą zasmażkę ) .
Podawać w miseczkach posypany natką pietruszki.