Gulasz z papryką i  muszelkami

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo kolorowy, smaczny gulasz .Taki misz-masz .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
  • 4 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 łyżki oleju ( z pestek winogron )
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki opcjonalnie lub gotowy zagęstnik do sosów
  • natka pietruszki
  • 30 dag makaronu muszelki
  • przyprawa do zup i sosów ( ulubiona – ja używam maggi )

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie prawie  miękkie .Z papryk usunąć gniazda nasienne , pokroić w paski . Wrzucić do gulaszu i dusić 30 minut odkryte ( papryka puści sok i rozwodni gulasz – trzeba sos odparować .W tym samym czasie ugotować al dente makaron muszelki ( te mniejsze ) .Odcedzić . Wymieszać z gulaszem i chwilę dusić . Doprawić gulasz do smaku ulubioną przyprawą .  Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla ( można też użyć gotowego zagęstnika do sosów , suchej zasmażki brunatnej – choć wolę sama zrobić rumianą zasmażkę ) .

Podawać w miseczkach posypany natką pietruszki.

file1311014598