Gulasz z kaszą w sosie pomidorowym
Tym razem mam dla Was przepis na przepyszną kaszę z gulaszem. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Jest lekkie, pożywne i zdrowe.
Właściwości kaszy
Kasze posiadają mnóstwo cennych właściwości odżywczych, nawet więcej niż makaron, ziemniaki czy ryż. W kaszy znajdziecie skrobię, która usprawnia pracę mózgu oraz innych komórek. Ponadto zawiera węglowodany, witaminy B i E oraz kwas foliowy, a także mangan, krzem, wapń, cynk i miedź.
Doskonale nadaje się dla osób z nadciśnieniem czy chorobami serca. Śmiało mogą po nią sięgać również kobiety w ciąży, dzieci, anemicy czy diabetycy. Po ugotowaniu kasza staje się delikatna i nie pochłania wody, więc może być stosowana jako produkt bezglutenowy. Doskonale komponuje się z plackami, zapiekankami, czy jako farsz.
Przepis
Co kupić?
- 2 szklanki kaszy
- sól
- pieprz, majeranek, papryka słodka
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- cebula
- czosnek
- 4,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki śmietany
- odrobina mąki
- marchew
- papryka
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Zacznijcie od ugotowania kaszy w wodzie z solą oraz masłem. Następnie umyjcie mięso, oprószcie je mąką i podsmażcie na patelni wraz z pokrojoną cebulką i czosnkiem na oleju. Przerzućcie je do garnka, ziele angielskie oraz liść laurowy i duście całość dolewając szklankę gorącej wody lub bulionu. Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajcie marchew pokrojoną w kostkę i jedną paprykę, gotujcie jeszcze około 15 minut. Dodajcie oraz przyprawy i 2 łyżki koncentratu. Zagęśćcie śmietaną z mąką i doprawcie magii. Podawajcie razem z kaszą i natką pietruszki.