Gulasz z kaszą w sosie pomidorowym

12 kwietnia 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Tym razem mam dla Was przepis na przepyszną kaszę z gulaszem. Danie nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Jest lekkie, pożywne i zdrowe.

Właściwości kaszy

Kasze posiadają mnóstwo cennych właściwości odżywczych, nawet więcej niż makaron, ziemniaki czy ryż. W kaszy znajdziecie skrobię, która usprawnia pracę mózgu oraz innych komórek. Ponadto zawiera węglowodany, witaminy B i E oraz kwas foliowy, a także mangan, krzem, wapń, cynk i miedź.

Doskonale nadaje się dla osób z nadciśnieniem czy chorobami serca. Śmiało mogą po nią sięgać również kobiety w ciąży, dzieci, anemicy czy diabetycy. Po ugotowaniu kasza staje się delikatna i nie pochłania wody, więc może być stosowana jako produkt bezglutenowy. Doskonale komponuje się z plackami, zapiekankami, czy jako farsz.

Przepis

Co kupić?

  • 2 szklanki kaszy
  • sól
  • pieprz, majeranek, papryka słodka
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • cebula
  • czosnek
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina mąki
  • marchew
  • papryka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Zacznijcie od ugotowania kaszy w wodzie z solą oraz masłem. Następnie umyjcie mięso, oprószcie je mąką i podsmażcie na patelni wraz z pokrojoną cebulką i czosnkiem na oleju. Przerzućcie je do garnka, ziele angielskie oraz liść laurowy i duście całość dolewając szklankę gorącej wody lub bulionu. Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajcie marchew pokrojoną w kostkę i jedną paprykę, gotujcie jeszcze około 15 minut. Dodajcie oraz przyprawy i 2 łyżki koncentratu. Zagęśćcie śmietaną z mąką i doprawcie magii. Podawajcie razem z kaszą i natką pietruszki.