Gulasz z fasolką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 500g mięsa wołowego lub wieprzowego
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 2 puszki fasoli (do 400g), ~
- 1 łyżeczka soli
- 1 / 2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzana patelnie wrzucić cebulę, czosnek , – zeszklić ją na złotawy kolor. Następnie posiekać mięso – najlepiej na wielkość fasoli (kostki o boku 1 -1,5 cm).
Mięso doprawić solą pieprzem i podsmażyć na patelni. Następnie mięso, cebulę z czosnkiem oraz marchewkę przełożyć do garnka zalać wrzącą wodą i na małym ogniu dusić przez około 30-40 min.
Gdy mięso jest mięciutkie dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 10-15 minut. Oczywiście jeśli ktoś woli może dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego – całość posypać zieleniną.
Podawać na ciepło z chlebkiem
Smacznego!