Gulasz z fasolką

28 lutego 2011, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 3-4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 2 puszki fasoli (do 400g), ~
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 / 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzana  patelnie wrzucić cebulę, czosnek , – zeszklić ją na złotawy kolor. Następnie posiekać mięso – najlepiej na  wielkość fasoli  (kostki o boku 1 -1,5 cm).

Mięso doprawić solą pieprzem i podsmażyć na patelni. Następnie mięso, cebulę z czosnkiem oraz marchewkę  przełożyć do garnka zalać wrzącą wodą i na małym ogniu dusić przez około 30-40 min.

Gdy mięso jest mięciutkie dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 10-15 minut. Oczywiście jeśli ktoś woli może dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego – całość posypać zieleniną.

Podawać na ciepło z chlebkiem

Smacznego!

file1298906655