Gulasz z drobiowych serduszek
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ½ kg drobiowych serduszek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dkg cebuli
- 200 ml wrzącej wody
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki z pełnego przemiału (pp)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki posiekanego suszonego koperku
Serca myjemy, odcinamy góry z warstwą tłuszczu. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dokładnie osączone serduszka i dokładnie je obsmażamy, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 3 minuty. Wlewamy wodę i dusimy serca do miękkości. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką, koperkiem i przyprawami. Wlewamy na patelnię i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!