Gulasz wołowy ze złotym ziarnem

7 lutego 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gulasz z kukurydzą – pięknie wygląda .

Czas : 2 godziny + zmiękczanie mięsa

Składniki :

  • 0,5 kg mięsa wołowego chudego
  • 3 cebule
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz mielony
  • przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • mąka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki

Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę  .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem  i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso  tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować – przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule ,  namoczone i pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) – tak by mięso było miękkie. Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek.

Odsączyć kukurydzę (odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu. Dusić kilka minut .

Doprawić sos  do smaku, solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2 łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ).

Podałam z makaronem ryżowy (Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno miąższem pomidora ( bez pestek ) .

Podpowiadam , ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji , dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa) podając różne jego odmiany dla urozmaicenia .

file1297101165



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.