Gulasz wołowy ze złotym ziarnem

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Gulasz z kukurydzą – pięknie wygląda .

Czas : 2 godziny + zmiękczanie mięsa

Składniki :

  • 0,5 kg mięsa wołowego chudego
  • 3 cebule
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz mielony
  • przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • mąka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki

Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę  .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem  i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso  tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować – przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule ,  namoczone i pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) – tak by mięso było miękkie. Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek.

Odsączyć kukurydzę (odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu. Dusić kilka minut .

Doprawić sos  do smaku, solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2 łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ).

Podałam z makaronem ryżowy (Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno miąższem pomidora ( bez pestek ) .

Podpowiadam , ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji , dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa) podając różne jego odmiany dla urozmaicenia .

file1297101165