Gulasz wołowy ze złotym ziarnem
Gulasz z kukurydzą – pięknie wygląda .
Czas : 2 godziny + zmiękczanie mięsa
Składniki :
- 0,5 kg mięsa wołowego chudego
- 3 cebule
- 4 kapelusze suszonych grzybów
- sól
- pieprz mielony
- przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki papryki mielonej
- mąka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka masła
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować – przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule , namoczone i pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) – tak by mięso było miękkie. Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek.
Odsączyć kukurydzę (odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu. Dusić kilka minut .
Doprawić sos do smaku, solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2 łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ).
Podałam z makaronem ryżowy (Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno miąższem pomidora ( bez pestek ) .
Podpowiadam , ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji , dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa) podając różne jego odmiany dla urozmaicenia .