Gulasz wołowy bez dodatku wody

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

30 dkg pieczeniowej wołowiny

20 dkg pieczarek

1 duża cebula

¼ średniej czerwonej papryki

5 średnich ząbków czosnku

1 puszka konserwowego groszku (wraz z zalewą)

100 ml jogurtu naturalnego

100 ml śmietany 12%

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu

5 łyżek oleju ryżowego

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy w słupki o długości ok. 1 cm. Pieczarki kroimy w plasterki o grubości ok. 2 mm. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wołowinę i smażymy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 10 minut. Dokładamy pieczarki i smażymy następne 10 minut (wciąż pod przykryciem). Na końcu wlewamy groszek wraz z zalewą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy paprykę, pieprz i ½ soli. Jogurt mieszamy ze śmietaną i  resztą soli, wlewamy do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego!

file1256827083