Gulasz wołowy z warzywami
Składniki
* 2 łyżeczki oleju roślinnego
* 1 kawałek chudego mięsa gulasz wołowy
* 2 łyżki mąki
* 1 mała cebula
* 2 szklanki pokrojone świeże grzyby
* 6 ząbków czosnku, mięsa mielonego
* 1 szklanka sosu pomidorowego
* 2 szklanki bulionu z wołowiny
* 1 puszka piwa
* 4 szklanki marchew w plasterkach
* 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1 łyżka zimnej wody
* 1 / 4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzania
1. Rozgrzać olej w garnku na średnim ogniu. Dodać wołowinę, cebulę, pieczarki i czosnek do garnka i gotować cały czas mieszając, aż cebula zmięknie, około 3 minuty.
2. Wszystko wymieszać z koncentratem pomidorowym, bulionem z wołowiny i piwa. Dodać ziemniaki i marchew, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Zmieszać razem skrobi kukurydzianej i zimnej wody. Mieszać do gulaszu, i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Posypać natką pietruszki i podawać.
Danie jednogarnkowe, ale jakże pożywne! Smacznego kochani :)