Gulasz rybny

16 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Delikatny w smaku gulasz rybny z dodatkiem śmietanki kremówki:

– 20 dag ryżu
– sól
– 40 dag filetów z łososia
– 40 dag filetów z karmazyna
– sok z 1/2 cytryny
– 2 szalotki
– 10 dag pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oleju
– pieprz
-po 1/4 litra soku pomidorowego i rosołu
– suszony koperek
– 1 łyżka masła
– 1 opakowanie śmietanki kremówki

ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety rybne umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Skropic sokiem z cytryny, szalotki obrać, pokroić w drobną kosteczkę, pomidorki koktajlowe podzielic na połówki, na patelni rozgrzać olej, porcjami smazyć na nim rybę, przełożyć na talerz i doprawić przyprawami.
Na ten sam tłuszcz wrzucić szalotki, smażyć kilka minut, nie przerywając mieszania. Dodać sok pomidorowy i rosół, wymieszać, zagotować.
Do sosu włożyć rybę, gotować 5 minut na bardzo małym ogniu, przyprawić koperkiem. Na patelni rozgrzac masło, włożyć pomidorki, dusić około 3 minuty na wolnym ogniu. Całość przełożyć do gulaszu, dodać śmietankę kremówkę, ostrożnie wymieszać. Ryz odcedzić, podawać z gulaszem.