Gulasz po meksykańsku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 cebule,
- przyprawa do gulaszu,
- kostka mięsna,
- łyżka ketchupu,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżka przyprawy do dań meksykańskich,
- woda z mąką do zagęszczenia, około 3 czubate łyżeczki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obficie posypać przyprawą do gulaszu. Podsmażyć. Następnie przełożyć do brytfanki lub dużego garnka, dusić, podlewając wodą. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do mięsa. Wrzucić kostkę mięsną . Dodać osączoną kukurydzę i fasolę. Dusić do miękkości, podlewając wodą. Doprawić. Zagęścić wodą z mąką. Podawać z ryżem lub kaszą.