Gulasz pikantno-słodki
Artykuł zewnętrzny
– 1,2 wieprzowiny bez kości
– 3 łyzki oleju
– 1 cebula
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 marchewki
– garść suszonych śliwek
– ostra papryka
– 1 łyżka mąki
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Mięso pkroic w kostkę, zrumienic na patelni, przełożyc do rondla, cebulę pokroic w kostke i zrumienić na patelni, dodać do mięsa. Podlac calość wrzątkiem, dodac ziele angielskie, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem około 50 minut. Marchewkę umyć, obrać i pokroic na grube talarki, ślwki dokładnie opłukać i osuszyć, do gulaszu dodać marchewkę, a gdy mięso i marchew będą miękkie dodać sliwki i dusić całość około 15 minut.
Odlać około 100 ml wywaru, zaklepać maką i dodać do mięsa. Na koniec posypać natką.