Gulasz na czerwonym winie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
50dag.wołowiny
250ml.czerwonego wina
20dag.pomidorów z puszki
5 dag.czarnych oliwek bez pestek
2 marchewki
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
6 goździków
1/2 laski cynamonu
6 ziarenek pieprzu
3 ziarna jałowca
sol
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie w garnku przez 10 minut. Dodajemy zioła,zalewamy winem i zagotowujemy. Następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. godziny. W połowie duszenia dodajemy pomidory i miód. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wina. Marchewkę obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy osobno. Po godzinie do gulaszu dodać ugotowaną marchewkę, oliwki, posolić i wymieszać.