Gulasz a la karkówka z pieca
Taki obiadek z ,, pomocą „ .Po prostu wykorzystuję to co mam
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 30 dag mięsa wieprzowego ( ja użyłam kawałków skrojonych z boków schabu
- w całości jak go formowałam do pieczenia na Święta
- ale może być każde gulaszowe )
- 3 duże cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 opakowanie ,,Soczystej karkówki z pieca „ Knorra
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
Mięso pokroić w kostkę , cebule w piórka i wymieszać .Zasypać w miseczce przyprawą do karkówki i dobrze wymieszać .Zostawić na 15 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła i obsmażać mięso z cebulą przez 5 minut mieszając .Wlać wodę i dusić na średnim gazie . Pieczarki oczyścić , przekroić na połówki lub ćwiartki ( zależnie od wielkości ) i obsmażyć na rumiano na łyżce masła z łyżka oleju. Włożyć pieczarki do gulaszu .Dusić minimum 1 godzinę aż cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie a sos zredukuje o połowę .
Podałam z makaronem ryżowym wstążki zalanym wrzątkiem z kurkumą ( to jest makaron bez gotowania ) – ładnie kontrastuje taki żółty makaron z gulaszem .