Gulasz z papryką i pieczarkami

15 marca 2011, dodał: liidzia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 500g chudej wieprzowiny
  • 1 duża cebula czerwona
  • po jednej papryce: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 8 pieczarek
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka papryka w proszku
  • olej
  • 3/4 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kostki ok.1cm, solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny (niewielką ilością) i wrzucamy do garnka na silnie rozgrzany olej. Smażymy ze wszystkich stron ok. 5-10 minut. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Znów chwile wszystko razem smażymy. Dodajemy pokrojone pieczarki, podsmażamy i zalewamy bulionem. Gdy mięso się gotuje, kroimy w kostkę paprykę i wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, suszoną paprykę i majeranek.

Doprawiamy do smaku. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas duszenia wynosi ponad godzinę. Gdy mięso stanie się miękkie, a płyn zgęstnieje, gulasz jest gotowy.

Smacznego!

Do gulaszu znakomicie pasują wszelkiego rodzaju kasze, najbardziej kasza gryczana. Ale można też podawać go z ziemniakami, ryżem lub chlebem.