Grzyby z bobem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 50 dag.bobu
- 50 dag.grzybów leśnych
- szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny
- łyżka mąki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotowany w osolonej wodzie bób, obieramy ze skórki. Umyte grzyby kroimy w paseczki. W rondlu topimy margarynę i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby, chwilę smażymy i mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy bób,mieszamy i chwilę razem dusimy. Mąkę rozprowadzamy śmietaną,wlewamy do potrawy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.