Grzyby z bobem

28 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 50 dag.bobu
  • 50 dag.grzybów leśnych
  • szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki posiekanej natki  pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotowany w osolonej wodzie bób, obieramy ze skórki. Umyte grzyby kroimy w paseczki. W rondlu topimy margarynę i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby, chwilę smażymy i mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy bób,mieszamy i chwilę razem dusimy. Mąkę rozprowadzamy śmietaną,wlewamy do potrawy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.