Grzyby marynowane

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Grzyby marynowane

Doskonały dodatek do sosu tatarskiego , mięs , wędlin . Zrobione w domu są najlepsze . Trzeba tylko mieć w rodzinie grzybiarza , który lubi i umie zbierać grzyby

Czas : 1 godzina

Składniki :2 kg grzybów małych lub średnich ( same kapelusze )
1 szklanka octu 10 %
3 szklanki wody
12 liści laurowych ( po 2 na słoiczek )
24 ziarna ziela angielskiego ( po 4 na słoiczek )
3 łyżeczki gorczycy ( po ½ łyżeczki na słoiczek )
2 cebule
½ łyżki soli
½ łyżki cukru

Grzyby oczyścić , umyć , zalać wodą i zagotować . Gotować 5 minut .Odcedzić . Zalać ponownie osoloną wodą ( 1 łyżeczka soli ) i gotować 20 minut . Odcedzić .Ułożyć w słoiczkach . Zagotować zalewę . Wodę , ocet , ziele angielskie , liście laurowe , gorczycę , sól , cukier , pokrojoną w talarki cebulę . Gotować 5 minut . Zalać grzyby w słoiczkach gorącą zalewą . Zamknąć słoiczki . Wekować 5 minut .

 

nadesłane: Babciagramolka