Grzybowa patelnia po polsku

15 marca 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Wspaniałe, sycące i aromatyczne danie na szybką kolację – jednopatelniowe :)

Składniki:

świeże grzyby leśne (zimą oczywiście mrożone – ja mrożę w pokrojonych już kawałkach)

kiełbasa

cebula

jajka

sól

pieprz

olej

Grzyby kroimy w nieduże kawałki. Cebulkę siekamy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak troszkę już cebula zmieni kolor dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy by i cebulka i kiełbasa lekko się przyrumieniły. Następnie dodajemy grzyby i dusimy chwilę pod przykryciem by zmiękły. Gdy grzyby są już miękkie zdejmujemy patelnię by lekko odparowała woda i na koniec wbijamy jajko i całość intensywnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ilość składników możemy oczywiście samemu regulować. U mnie w domu robimy z dość dużą ilością cebulki, która nadaje daniu taką lekką słodycz. Ważne też by zbyt długo nie smażyć potrawy jak już wbijemy jajko, bo nie mogą nam wyjść wióry tylko dość mokre danie. Podajemy z pajdami chleba z masłem.

Smacznego!

file1300183524