Grzybki ptysiowe

28 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Jest z nimi troszkę roboty, ale efekt bardzo fajny! :-)))

składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 50g masła albo margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 cukier wanilinowy 8g
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • POLEWA:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej – drobny proszek
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 3-4 łyżki rumu
  • NADZIENIE:
  • 1,5-2 szkl. śmietanki kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu 9g
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w. – dobrej jakości, ale drobny proszek)
  • do posypania:
  • 2-3 łyżeczki posypki czekoladowej

sposób przygotowania:
CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką – aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjąć, w kapeluszach od spodu zrobić otworek na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudzić. POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarować też lekko jeden z końców trzonków i obsypać je posypką czekoladową, taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniamy kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki mocujemy w otworach, przez które napełnialiśmy kapelusze smietaną i …podajemy. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostaniej chwili aby nie rozmiękły.

file1264707744



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...