,,Grzebyki”, z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

,,Grzebyki" z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami

Delikatne paszteciki. Można podawać same lub jako dodatek do zup czystych .

Czas :1 godzina

Składniki :
60 dag móżdżku wieprzowego
20 dag pieczarek
1 mrożone ciasto francuskie
4 łyżki masła
1 żółtko
sól
pieprz mielony
2 łyżki octu

Móżdżek dokładnie wypłukać , obgotować w zakwaszonej octem wodzie, odcedzić , obrać z błonek i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić , drobno pokroić i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach masła. Wymieszać móżdżek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozmrozić i pokroić na 8 części. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz. Każdy kawałek ciasta złożyć na pół ( wzdłuż ) i zlepić , a następnie naciąć brzegi i pozagina ć co drugi paseczek tak by utworzył się ,, grzebień ,,. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut aż będą złote.

 

nadesłane: Babciagramolka