,,Grzebyki”, z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

,,Grzebyki" z ciasta francuskiego z móżdżkiem i pieczarkami

Delikatne paszteciki. Można podawać same lub jako dodatek do zup czystych .

Czas :1 godzina

Składniki :
60 dag móżdżku wieprzowego
20 dag pieczarek
1 mrożone ciasto francuskie
4 łyżki masła
1 żółtko
sól
pieprz mielony
2 łyżki octu

Móżdżek dokładnie wypłukać , obgotować w zakwaszonej octem wodzie, odcedzić , obrać z błonek i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić , drobno pokroić i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach masła. Wymieszać móżdżek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozmrozić i pokroić na 8 części. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz. Każdy kawałek ciasta złożyć na pół ( wzdłuż ) i zlepić , a następnie naciąć brzegi i pozagina ć co drugi paseczek tak by utworzył się ,, grzebień ,,. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut aż będą złote.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...