Gruziński deser z dyni
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 1,5 kg dyni
– 7 dag ryżu
– 2 łyżki masła
– 20 dag antonówek
– 7 dag suszonych śliwek
– 30 dag cukru
– szczypta cynamonu
– sól
Dynię umyć, ściąć czubek, wyjąć łyżką, miąższ wraz z pestkami. Jeszcze raz umyć. Miąższ drobno posiekać, dodać ugotowany na sypko ryż. Śliwki namoczyć, pokrajać w paseczki. Jabłka pokrajać w słupeczki. Owoce dodać do dyni i ryżu. Dodać cukier, cynamon i sól. Dobrze wymieszać i otrzymanym nadzieniem wypełnić pusta dynię. Przykryć ściętym czubkiem. ułożyć na natłuszczonej brytfannie i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, zapiec i na koniec polać stopionym masłem.