Gruzińska ziemniaczana karuma

9 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
4 jajka
4 cebule
1/2-1 szkl. bulionu z kostki warzywnego lub grzybowego
2-3 łyżki margaryny lub oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
duża garść posiekanej zieleniny: pietruszka, szczypiorek, kolendra, koperek, tymianek
sól, pieprz
mielona papryka słodka

Wykonanie:

Cebule pokroić w plasterki i zeszklić na tłuszczu. Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki oraz oprószyć przyprawami. Dodać do cebuli i zalać ciepłym bulionem, tak aby ziemniaki były zaledwie przykryte. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać i dołożyć do ziemniaków. Białka z jajek ubić na pianę, wymieszać z żółtkami, dodać przyprawy i zalać tą masą ziemniaki. Trzymać na ogniu przez kilka minut, dopóki jajka się nie zetną. Podawać z dodatkiem surówek i naturalnego jogurtu lub kefiru.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...