Gruzińska ziemniaczana karuma

9 listopada 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
4 jajka
4 cebule
1/2-1 szkl. bulionu z kostki warzywnego lub grzybowego
2-3 łyżki margaryny lub oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
duża garść posiekanej zieleniny: pietruszka, szczypiorek, kolendra, koperek, tymianek
sól, pieprz
mielona papryka słodka

Wykonanie:

Cebule pokroić w plasterki i zeszklić na tłuszczu. Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki oraz oprószyć przyprawami. Dodać do cebuli i zalać ciepłym bulionem, tak aby ziemniaki były zaledwie przykryte. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać i dołożyć do ziemniaków. Białka z jajek ubić na pianę, wymieszać z żółtkami, dodać przyprawy i zalać tą masą ziemniaki. Trzymać na ogniu przez kilka minut, dopóki jajka się nie zetną. Podawać z dodatkiem surówek i naturalnego jogurtu lub kefiru.