Gruzińska fasolowa zupa Lobio – tradycyjny przepis

6 grudnia 2018, dodał: EKSPERTKA

 

Jesień to czas który większość z nas chciałaby spędzić w domu pod ciepłym kocem. Coraz niższe temperatury, deszcz czy niskie ciśnienie źle wpływają na nasze samopoczucie. Wracając z pracy lub szkoły myślimy jedynie o tym aby rozgrzać się i zjeść coś ciepłego. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest zupa. Najlepiej złożona z kilku prostych składników i szybka do przygotowania. Taka właśnie jest gruzińska zupa Lobio – idealna na jesienny lunch. Sprawdź nasz przepis!

Gruzińska zupa fasolowa Lobio

Składniki:

0,7 kg czerwonej fasoli

250 ml soku z granatów (może być świeżo wyciskany lub gotowy bez dodatku cukru)

5 ząbków czosnku

1 cebula (biała lub czerwona)

2 duże marchewki

2 ostre papryczki

4 listki laurowe

natka pietruszki

50 g orzechów włoskich

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę zalej wodą, dodaj listki laurowe i pozostaw na całą noc. Rano odcedź i ponownie włóż do naczynia z wodą. Gdy fasola będzie miękka przerzuć ją do garnka i zagotuj. Następnie gotuj przez 4 godziny ciągle mieszając. Jeśli fasola będzie zbyt gęsta dodaj wody. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę i marchewkę. Wszystko podsmaż na oleju. Orzechy lekko zarumień na patelni. Następnie do gotującej się fasoli dodaj wszystkie warzywa oraz przyprawy i wlej sok z granatów. Na koniec posyp pietruszką i wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Przelej zupę na talerz i udekoruj papryczką. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem Marani Telavuri.

Smacznego!

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Co ugotować dziś na obiad?
W dzisiejszych czasach to mało kto chyba ma czas na gotowanie, jak wracam...
Zdrowe odżywianie :)
Staram się jeść zdrowo, zamiast owoców wsuwam warzywa, też częściej teraz wybieram soki warzywne,...
Powiększanie oraz wypełnianie ust
A którego lekarza od nich polecasz?
Zdrowe odżywianie :)
Zależy jakie musli. Ja od dłuższego czasu korzystam z mixit. Można tam komponować zdrowe...