Gruzińska fasolowa zupa Lobio – tradycyjny przepis

22 listopada 2017, dodał: EKSPERTKA

 

Jesień to czas który większość z nas chciałaby spędzić w domu pod ciepłym kocem. Coraz niższe temperatury, deszcz czy niskie ciśnienie źle wpływają na nasze samopoczucie. Wracając z pracy lub szkoły myślimy jedynie o tym aby rozgrzać się i zjeść coś ciepłego. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest zupa. Najlepiej złożona z kilku prostych składników i szybka do przygotowania. Taka właśnie jest gruzińska zupa Lobio – idealna na jesienny lunch. Sprawdź nasz przepis!

Gruzińska zupa fasolowa Lobio

Składniki:

0,7 kg czerwonej fasoli

250 ml soku z granatów (może być świeżo wyciskany lub gotowy bez dodatku cukru)

5 ząbków czosnku

1 cebula (biała lub czerwona)

2 duże marchewki

2 ostre papryczki

4 listki laurowe

natka pietruszki

50 g orzechów włoskich

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę zalej wodą, dodaj listki laurowe i pozostaw na całą noc. Rano odcedź i ponownie włóż do naczynia z wodą. Gdy fasola będzie miękka przerzuć ją do garnka i zagotuj. Następnie gotuj przez 4 godziny ciągle mieszając. Jeśli fasola będzie zbyt gęsta dodaj wody. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę i marchewkę. Wszystko podsmaż na oleju. Orzechy lekko zarumień na patelni. Następnie do gotującej się fasoli dodaj wszystkie warzywa oraz przyprawy i wlej sok z granatów. Na koniec posyp pietruszką i wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Przelej zupę na talerz i udekoruj papryczką. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem Marani Telavuri.

Smacznego!

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

pielęgnacja dłoni
> Diabela napisał/a:> Ogólnie, to epiltouch by olie stosuję raz na miesiąc, efekty są natychmiastowe....
kompensator
hej. planuję w najbliższym czasie kupić kompensator, zależy mi na tym by był dosyć...
Czy tatuowanie się jest bezpieczne?…
Jak sądzicie? Bo chciałam zrobić sobie tatuaż w te wakacje, ale mam obawy....
gofrownica
Ja miałem kiedyś gofrownicę, ale żaden przepis na ciasto nie był dobry