Gruszkowy sos czatnej z miętą

12 września 2018, dodał: pinkmause

Przepis pochodzi z książki: Wielka księga Słoików autorstwa Jennifer MacKenzie wydanej przez Wydawnictwo Laurum.

W sosie wyczuwa się nutę pikantności i chłodną miętę, a poza tym słodycz i cierpkość. Taki zbiór smaków może z powodzeniem uatrakcyjnić wiele różnych posiłków. Dodatek mięty powoduje, że ten sos świetnie się komponuje z grillowaną lub pieczoną jagnięciną. Można go również podawać do curry na bazie ryb, jak również do ryby z grilla.

Gruszkowy sos czatnej z miętą

Składniki (7 ćwierćlitrowych słoiczków):
– 2 l posiekanych, obranych gruszek
– 500 ml posiekanej cebuli
– 375 ml czerwonej słodkiej papryki pokrojonej w małą kostkę
– 1 ostra papryka chili czerwona lub zielona, pozbawiona nasion i bardzo drobno pokrojona
– 3 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone
– 375 ml brązowego cukru
– 5 ml (1 łyżeczka) soli do przetworów
– 350 ml octu jabłkowego
– 25 ml wody
– 25 ml (5 łyżeczek) świeżo posiekanej mięty
– 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wykonanie:
1. Przygotuj garnek do pasteryzacji, słoiki oraz pokrywki.
2. Do dużego garnka wrzuć gruszki, cebulę, czerwoną paprykę i paprykę chili, czosnek, brązowy cukier i sól. Wlej ocet i wodę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejsz ogień i wolno gotuj, od czasu do czasu mieszając przez około 40 minut lub do momentu, w którym cebula stanie się przeźroczysta, a mieszanina na tyle gęsta, aby tworzyć górkę na łyżce. Dodaj miętę i sok z cytryny.
3. Chochelką przełóż gorący sos do gorących słoików, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usuń ze słoików powietrze, a następnie w razie potrzeby dolej gorącego sosu. Wytrzyj brzeg słoika i nałóż gorące wieczko. Dokręć je na tyle mocno, na ile będziesz w stanie zrobić to palcami.
4. Wstaw słoiki do garnka do pasteryzacji i doprowadź wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i pozostaw słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Potem wstaw je na powierzchnię wyłożoną ściereczką i pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Zestaw darmowych kosmetyków
Niektóre firmy wysyłają próbki, ale chyba coraz rzadziej, kosmetyki są już i tak coraz tańsze...
Karty rabatowe Avon
Cały czas są w Avon rabaty, bo przecież marka musi być konkurencyjna...
Czy homeopatia jest skuteczna?
Na pewno te leki mają substancje czynne, więc nie są tak zupełnie nieskuteczne...
Epilfree
Niestety na mnie to nie zadziałało, na początku faktycznie odrastają słabsze, ale...