Grillowane gruszki z syropem z mniszka

21 maja 2012, dodał: ataga105
Artykuł zewnętrzny

Pieczone i grillowane gruszki to może nie wielkie dziwo, jednak jeden mały dodatek może zmienić wszystko. Proponuję podanie grillowanych gruszek z syropem z mniszka lekarskiego (popularnie ale błędnie nazywanego mleczem) i płatkami kwiatów. Nowe doznania smakowe i estetyczne – gwarantowane! Warto też dodać, że mniszek jest niezwykle zdrowy, a także ślicznie wygląda…

Składniki:
– twarda, soczysta gruszka
– kilka kropel oleju kokosowego
– 50 kwiatów mniszka
– szklanka wody
– 2/3 szklanki cukru
– cynamon
– kilka kropel soku z cytryny
– kwiaty mniszka i rumianku polnego
– liście mniszka i winorośli do przybrania

Przygotowanie:
Przebrane dokładnie kwiaty mniszka wrzucić do wody, zagotować, dodać cukier i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Dodać kilka kropel soku z cytryny i cynamon, ostudzić i przecedzić dwukrotnie. Gruszki grillować do miękkości, kładąc przeciętą stroną na ruszcie. Podawać na liściach winorośli i mniszka, obficie polane syropem i posypane płatkami mniszka i rumianku.
Genialne danie, smaczne, zdrowe i dekoracyjne, przy niewielkim nakładzie pracy.
Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D