Grillowane gruszki z syropem z mniszka
Pieczone i grillowane gruszki to może nie wielkie dziwo, jednak jeden mały dodatek może zmienić wszystko. Proponuję podanie grillowanych gruszek z syropem z mniszka lekarskiego (popularnie ale błędnie nazywanego mleczem) i płatkami kwiatów. Nowe doznania smakowe i estetyczne – gwarantowane! Warto też dodać, że mniszek jest niezwykle zdrowy, a także ślicznie wygląda…
Składniki:
– twarda, soczysta gruszka
– kilka kropel oleju kokosowego
– 50 kwiatów mniszka
– szklanka wody
– 2/3 szklanki cukru
– cynamon
– kilka kropel soku z cytryny
– kwiaty mniszka i rumianku polnego
– liście mniszka i winorośli do przybrania
Przygotowanie:
Przebrane dokładnie kwiaty mniszka wrzucić do wody, zagotować, dodać cukier i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Dodać kilka kropel soku z cytryny i cynamon, ostudzić i przecedzić dwukrotnie. Gruszki grillować do miękkości, kładąc przeciętą stroną na ruszcie. Podawać na liściach winorośli i mniszka, obficie polane syropem i posypane płatkami mniszka i rumianku.
Genialne danie, smaczne, zdrowe i dekoracyjne, przy niewielkim nakładzie pracy.
Smacznego!