Gruszki nadziewane wątróbkami

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane na kuchni żydowskiej.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 1 puszeczka małych połówek gruszek w syropie
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka malin świeżych
  • mąka do oprószenia wątróbek

Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) – gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .

Odsączyć z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem .Dekorować świeżymi malinami .

Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .

file1280819373



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...