Gruszki miodowo- lawendowe
Artykuł zewnętrzny
Czas 15 minut
Składniki :
2 średnie gruszki
1 czubata łyżka miodu lawendowego ( może być inny )
1 saszetka herbaty lawendowej
aromat waniliowy do smaku
2 łyżki soku z cytryny
cukier karmelowo-waniliowy w młynku
Gruszki obrać tak by pozostawić nienaruszony ogonek. Ułożyć w garnuszku, zalać woda ( ok 3 szklanek ) , dodać miód , sok z cytryny, aromat waniliowy i herbatkę. Zagotować i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki. Ostudzić , przekroić na połówki. Naciąć w plasterki tak by nadal trzymały się razem. Rozchylić w wachlarz. Ułożyć ozdobnie na talerzyku. Udekorować .Posypać cukrem waniliowym ( w młynku )
Można dodatkowo polać stopioną czekoladą lub polewą czekoladową do deserów.