Gruszka w czekoladzie z wiórkami kokosowymi na humor
Artykuł zewnętrzny
Najsłynniejszym lekiem na chandrę jest z pewnością czekolada. Smakołyk ten zawiera wiele mikroelementów wpływających na nasz stan psychiczny. Cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin – naturalnych substancji znieczulających, osłabiających destrukcyjną rolę stresu, poprawiających samopoczucie. Zawarty w czekoladzie magnez z kolei podnosi sprawność komórek nerwowych, a teobtomina i kofeina dodają energii i poprawiają koncentrację. Oto mój sposób na świetny humor:
– gruszka
– czekolada gorzka
– wiórki kokosowe
– cytryna, laska wanilii, cukier waniliowy
Do rondelka wlać 3/4 litra wody, wycisnąć cytrynę, dodać laskę wanilii i cukier i obgotować obraną gruszkę. W drugim rondelku na parze rozpuścić czekoladę (można dodać odrobinę mleka).
Gruszkę wyjąć z zalewy, polać czekoladę i posypać wiórkami. Podawać z lodami, bitą śmietaną, budyniem, ja podałam z owocami kiwi.