Gruszka w czekoladzie

4 grudnia 2013, dodał: katasia

składniki:

– 6 dojrzałych gruszek
– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
– 50 dag masła
– 25 dag cukru
– pół laski wanilii
– cytryna
– szklanka śmietanki kremówki
–  kilka kulek lodów waniliowych

Gruszki dokładnie umyć i cieniutko obrać, zostawić ogonki, czubki delikatnie ściąć, aby można było je postawić na baczność. Usunąć ostrożnie gniazda nasienne ze środka specjalnym nożykiem w formie rurki, skropić całe gruszki sokiem z cytryny.
Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii, w powstałym syropie obgotować gruszki na wolnym ogniu aby zmiękły. Ostudzić. Czekoladę posiekać i włożyć do malego rondelka, rozpuścić, podlać kilkoma łyżkami wody, do płynnej czekolady dodać masło i śmietanę, wymieszać, ostudzone gruszki ustawione na talerzykach polać czekoladą, udekorować lodami i podawać od razu.

od redakcji: polewę czekoladową można wzbogacić o odrobinę alkoholu – np. nalewki czy likieru jajecznego.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest świetna nie tylko ze względów estetycznych, ale też ze względu na bezpieczeństwo....
nietrzymanie moczu
Spotkała się któraś z was z nietrzymaniem moczu po porodzie? Czy tabletki...
Jaki kierunek studiów wybrać?
Mam znajomą, która w wieku 59 lat zmieniła branżę:) I świetnie sobie radzi:)
Oglądanie filmów w sieci
Ostatnio w ogóle nie mam na to czasu...:/ A iść do kina to...