Gruszka w czekoladzie
– 6 dojrzałych gruszek
– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
– 50 dag masła
– 25 dag cukru
– pół laski wanilii
– cytryna
– szklanka śmietanki kremówki
– kilka kulek lodów waniliowych
Gruszki dokładnie umyć i cieniutko obrać, zostawić ogonki, czubki delikatnie ściąć, aby można było je postawić na baczność. Usunąć ostrożnie gniazda nasienne ze środka specjalnym nożykiem w formie rurki, skropić całe gruszki sokiem z cytryny.
Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii, w powstałym syropie obgotować gruszki na wolnym ogniu aby zmiękły. Ostudzić. Czekoladę posiekać i włożyć do malego rondelka, rozpuścić, podlać kilkoma łyżkami wody, do płynnej czekolady dodać masło i śmietanę, wymieszać, ostudzone gruszki ustawione na talerzykach polać czekoladą, udekorować lodami i podawać od razu.
od redakcji: polewę czekoladową można wzbogacić o odrobinę alkoholu – np. nalewki czy likieru jajecznego.