Gruszka w czekoladzie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Gruszka w czekoladzie

4 grudnia 2013, dodał: katasia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 6 dojrzałych gruszek
– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
– 50 dag masła
– 25 dag cukru
– pół laski wanilii
– cytryna
– szklanka śmietanki kremówki
–  kilka kulek lodów waniliowych

Gruszki dokładnie umyć i cieniutko obrać, zostawić ogonki, czubki delikatnie ściąć, aby można było je postawić na baczność. Usunąć ostrożnie gniazda nasienne ze środka specjalnym nożykiem w formie rurki, skropić całe gruszki sokiem z cytryny.
Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii, w powstałym syropie obgotować gruszki na wolnym ogniu aby zmiękły. Ostudzić. Czekoladę posiekać i włożyć do malego rondelka, rozpuścić, podlać kilkoma łyżkami wody, do płynnej czekolady dodać masło i śmietanę, wymieszać, ostudzone gruszki ustawione na talerzykach polać czekoladą, udekorować lodami i podawać od razu.

od redakcji: polewę czekoladową można wzbogacić o odrobinę alkoholu – np. nalewki czy likieru jajecznego.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Przepowiednia Hawkinga
Świat idzie ku zagładzie i podejrzewam, że to będzie nuklearny koniec naszej cywilizacji...
Ułóż słowa
kontent, konto rozemocjonowany
Szkolenie kosmetyczne- tak czy nie
Ja bym poszła na takie szkolenie, choćby z ciekawości, co jest nowego w branży.
Dopłaty do rachunków za prąd
Obecnie tylko ktoś o b. niskich dochodach może liczyć na pomoc państwa... Jak zarabia...