Grillowany bakłażan z ricottą

26 stycznia 2012,
dodał: angelisia018
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 średni bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
oliwa extra vergine
1 filiżanki ricotty
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
1 filiżanki startego parmezanu
szczypta płatków chili
sól
1 bagietka pokrojona ukośnie w kromki
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Plastry bakłażana obficie posmaruj oliwą i oprósz solą. Umieść je na rozgrzanym grillu. Opiekaj z obu stron aż staną się miękkie, plastyczne i ładnie zrumienione. Zdejmij z grilla i ostudź. Kiedy już nie będą parzyć, pokrój je w grubą kostkę i umieść w misce. Dodaj ricottę, ocet, oregano, parmezan oraz płatki chili i zamieszaj. Dopraw solą. Na grillu z obu stron opiecz kromki pieczywa. Natrzyj każdą kromkę surowym czosnkiem i lekko posmaruj oliwą.
Nakładaj bakłażan na kromki pieczywa.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...