Grillowany bakłażan z ricottą
Składniki:
1 średni bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
oliwa extra vergine
1 filiżanki ricotty
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
1 filiżanki startego parmezanu
szczypta płatków chili
sól
1 bagietka pokrojona ukośnie w kromki
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Plastry bakłażana obficie posmaruj oliwą i oprósz solą. Umieść je na rozgrzanym grillu. Opiekaj z obu stron aż staną się miękkie, plastyczne i ładnie zrumienione. Zdejmij z grilla i ostudź. Kiedy już nie będą parzyć, pokrój je w grubą kostkę i umieść w misce. Dodaj ricottę, ocet, oregano, parmezan oraz płatki chili i zamieszaj. Dopraw solą. Na grillu z obu stron opiecz kromki pieczywa. Natrzyj każdą kromkę surowym czosnkiem i lekko posmaruj oliwą.
Nakładaj bakłażan na kromki pieczywa.