Grillowany łosoś z pieczonymi ziemniakami

26 stycznia 2012, dodał: angelisia018
Artykuł zewnętrzny

filet z łososia
sól
zwykła oliwa z oliwek
cytryna

Umyj dokładnie rybę. Usuń skórę, obetnij pozostałości po płetwach, wyskub pęsetą ewentualne ości. Pokrój łososia na porcje w poprzek fileta. Posól rybę. Rozgrzej mocno suchą patelnię grillową. Obtaczaj łososia w oliwie i kładź na rozgrzanej patelni. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana to łososiowi wystarczy po parę minut z każdej strony. Proszę nie wysuszaj ryby na wiór. Ryba najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny. Ja podaję ją na półmisku w towarzystwie ćwiartek z  cytryny.

Pieczone ziemniaki

Nie wiem czemu tyle osób dziwi mi się, że można tak po prostu upiec surowe ziemniaki w piekarniku. Ja uważam, że ten sposób ich przyrządzania jest jednym z najsmaczniejszych. Ech jak ja nie lubię “polskich” poobtłukiwanych ziemniaków z wody w kawałkach…

1 kg ziemniaków
50 ml zwykłej oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
sól

Obierz i umyj ziemniaki. W zależności od wielkości pokrój na ćwiartki, ósemki, wsyp do miski. Polej ziemniaki oliwą, posyp przyprawami, ale nie solą, żeby nie puściły zanadto wody. Wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia formę ceramiczną, nie metalową, żeby ziemniaki nie przypiekły się od spodu. Piecz w temperaturze 200 stopni z  termoobiegiem około 30 min. Po upieczeniu posól.