Grillowany łosoś z indyjskim chutney z gruszek
Składniki:
0,5 kg filetu łososia ze skórą (może być również pstrąg)
4 twarde gruszki
łyżeczka nasion kolendry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół świeżej papryczki chilli
łyżka octu winnego
Chutney:
W rondelku zagotować pół szklanki wody z octem, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotować bez przykrycia, aby gruszki zmiękły, ale pozostały jędrne. Czosnek i papryczkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do gruszek. Dodać przyprawy, chwilę poddusić razem.
Rybę umyć, podzielić na 4 równe porcje, stronę bez skóry posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Ułożyć na grillu skórą do dołu, grillować 8 minut, następnie obrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z rusztu, ułożyć na talerzach i na każdej porcji ryby położyć jeszcze ciepły sos. Podawać ze świeżą bagietką.