Grillowany łosoś z indyjskim chutney z gruszek

26 maja 2013, dodał: christinee
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

0,5 kg filetu łososia ze skórą (może być również pstrąg)

4 twarde gruszki

łyżeczka nasion kolendry

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki imbiru

pół łyżeczki kurkumy

sól

pieprz

ząbek czosnku

łyżeczka tymianku

pół łyżeczki słodkiej papryki

pół świeżej papryczki chilli

łyżka octu winnego

Chutney:

W rondelku zagotować pół szklanki wody z octem, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotować bez przykrycia, aby gruszki zmiękły, ale pozostały jędrne. Czosnek i papryczkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do gruszek. Dodać przyprawy, chwilę poddusić razem.

Rybę umyć, podzielić na 4 równe porcje, stronę bez skóry posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Ułożyć na grillu skórą do dołu, grillować 8 minut, następnie obrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z rusztu, ułożyć na talerzach i na każdej porcji ryby położyć jeszcze ciepły sos. Podawać ze świeżą bagietką.