Grillowany kurczak z pilawem z papryką i rodzynkami

23 lutego 2012, dodał: sabone
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 4 porcje):

Grillowany kurczak w marynacie z octu balsamicznego i musztardy

  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • łyżeczk świeżo startego imbiru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (bez polędwiczek)

Pilaw z papryką i rodzynkami

  • szklanka ryżu
  • ok. pół litra bulionu warzywnego
  • 1 duża papryka
  • 1 czerwona cebulka, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • 8 łyżek rodzynek
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • świeżo mielony pieprz, ew. sól

Wykonanie grillowanego kurczaka:
Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy. W miseczce łączymy dokładnie oliwę, ocet, musztardę i miód. Dodajemy drobno posiekany czosnek, imbir, odrobinę soli i pieprzu. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej odstawić go na całą noc). Piersi wyjmujemy z marynaty i grillujemy z obu stron na patelni.

Wykonanie pilawu:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i cebulkę, smażymy chwilkę. Dodajemy ryż i smażymy 1-2 minuty cały czas mieszając, aż ziarenka ładnie się oblepią. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rodzynki. Całość podlewamy połową bulionu, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W trakcie podlewamy pozostałym bulionem. Pod koniec doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie solą.

file1329996883



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz