Grillowanie w wersji light

7 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie, można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu.

??????????????????????????????

Spożywanie posiłków w plenerze, jest miłym urozmaiceniem dla codziennych kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu smakują zupełnie inaczej niż te, przyrządzone w kuchni. Ma na to wpływ również luźniejsza atmosfera związana z taką formą spędzania czasu. Coraz większą rolę przykładamy nie tylko do tego co jemy, ale także jak i z kim jemy.

Zacznij od mięsa!
Większość z miłośników grilla, gustuje w mięsie wieprzowym – karkówce, czy kiełbasie. Tym czasem można zastąpić je warzywami z rusztu czy mięsem drobiowym. Drób warto wybrać nie tylko ze względu na mniejszą kaloryczność, ale również przez wzgląd na obniżoną ilość szkodliwych substancji, powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. Diabetycy podkreślają, że nie jest on obojętny dla zdrowia, warto więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku.

Przypraw i marynuj.
Mięsa z rusztu najlepiej smakują odpowiednio przyprawione. Dobrze dobrany zestaw ziół, wzbogaca smak mięsa, oraz nada mu soczystości i kruchości. Dodatkowo niektóre przyprawy wspomagają przemianę materii. Dlatego oprócz pieprzu i soli, warto używać czosnku, bazylii, oregano, majeranku czy tymianku. Dla tych którzy nie mają czasu, na skomponowanie własnej marynaty lub mieszanki ziół, pomocne mogą się okazać te gotowe, dostępne w sprzedaży.
Przyprawy, pomimo bardzo niskiej zawartości składników odżywczych, mają właściwości lecznicze i prozdrowotne. Warto zwrócić uwagę na skład gotowych mieszanek i marynat, ponieważ ten bardzo się różni. – podpowiada Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. „Bielmar” – Głównym składnikiem każdej marynaty jest olej. Tłuszcze pełnią istotną rolę w tego typu produktach. Zapobiegają przed utratą wilgoci, tym samym, chronią mięso przed wysuszeniem podczas pieczenia czy grillowania. To właśnie od tego składnika w dużym stopniu zależy soczystość naszego dania. – dodaje Małgorzata Sienkiewicz.

Dodatki.
Wiele zależy od dodatków, po które sięgamy do grilla. Odstaw na bok białe pieczywo i alkohol. Zamiast surówek i sałatek z majonezem warto wybrać te, przygotowane z octem balsamicznym. Poprawia on trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera również potas, magnez, fosfor, które wpływają na wygląd skóry i paznokci – wzmacniając je.
Jako dodatek można wybrać również grillowane warzywa, znakomicie komponujące się z każdym grillowanym mięsem. Kukurydza z odrobiną roztopionego dobrego tłuszczu roślinnego, bakłażan lub cukinia sprawdzą się idealnie. – dodaje Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. „Bielmar” – Dobrze dobrane przystawki, podkreślą smak potraw, zamiast je zdominować.
Najważniejszym dodatkiem by czuć się dobrze i lekko po każdym spotkaniu, również tym przy grillu, jest ruch. W oczekiwaniu na posiłek, można zagrać w piłkę, badmintona czy nieco mniej męczące kalambury. Zabawy na świeżym powietrzu są idealne podczas suto zastawionego stołu. Oprócz dobrej zabawy, będą przydatną dawką fitness, która pozwoli walczyć z nadmiarem kalorii.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...