Grillowane piersi z kurczaka z oliwkami i pesto

26 kwietnia 2011, dodał: Isiaaa20
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 piersi z  kurczaka
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
5 łyżek oliwy z  oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
  • W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
  • Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 – 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i  grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w  środku.
  • W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z  orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.

file1299573658