Grillowane mielone na patyku
Składniki dla 5 osób:
800 g drobno mielonego mięsa wieprzowego
1 szt. duża marchewka
1 szt. duża cebula
4 szt. ząbki czosnku
1 szt. jajko kurze
1 szczyp. chilli
sól i pieprz do smaku
2 łyż. mąki ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Mięso mielone wyłożyć do miski, dodać drobno startą cebulę i drobno startą marchewkę, wbić jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić chilli, solą i pieprzem, według uznania można dodać ulubione zioła – wyrobić gładką masę.
Gdyby masa wyszła zbyt miękka, można dodać dwie łyżki mąki lub bułki tartej i ponownie wyrabiać, aż do uzyskania bardziej klejącej masy.
Zwilżonymi dłońmi nabierać porcjami mielone mięso i wyrabiać, formując długie ” kiełbaski „- nadziewać na patyki i przekładać na paterę lub talerz.Tak przygotowane mięso grillować na średnim żarze ok. 20 – 30 minut, czas od czasu obracając, by równomiernie się piekło.
Czas grillowania w dużej mierze zależy od grubości ” kotlecików ” – warto co jakiś czas próbować.
Mięso na patykach można podawać z sosami, dipami, z sałatkami, z surówkami lub po prostu z dużą ilością warzyw do pochrupania.