Grillowane krewetki w bekonie
Czas przygotowania:40minut
Czas grillowania: 4minuty na każdej stronie
Trudność przyrządzenia: łatwe
Składniki:
500 g krewetek
300 g bekonu
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku ze świeżej cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego oregano
1/2 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonych nasion kminu
pieprz czarny
sól
1. Umyj krewetki pod zimną, bieżąca wodą, a następnie dokładnie je oczyść.
2. Z pozostałych składników zrób marynatę, łącząc je wszystkie ze sobą w niemetalowym naczyniu lub foliowym, zamykanym worku. W tak przygotowanej marynacie umieść krewetki, i całość odstaw do lodówki na 30 minut.
3. Pokrój bekon na tyle plasterków ile masz krewetek. Zawiń każda krewetkę w plaster bekonu, nadziej na szpikulec, a następnie zamocz w reszcie marynaty.
4. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.
5. Grilluj krewetki na tacce do grillowania przez 3-4 minuty z każdej strony. Krewetki powinny być wtedy różowe.
SMACZNEGO!!
Rada: Wspaniale smakują podane razem z grillowaną mozzarelą i warzywami (np. pomidory, papryka, bakłażan)