Grillowane krewetki
Artykuł zewnętrzny
Składniki
ilość porcji: 6
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
- 60 ml (3/4 szklanki) sosu pomidorowego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 kg świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
- szpikulce do szaszłyków
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 6 godz | Czas dodatkowy: 30 min, marynowanie
1.
W dużej misce wymieszać czosnek z oliwą, sosem pomidorowym i octem. Doprawić bazylią, solą i pieprzem cayenne. Dodać krewetki i wymieszać, by równomiernie pokryły się zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny W międzyczasie zamieszać raz lub dwa razy.
2.
Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając szpikulec najpierw od strony ogona, a następnie obok głowy. Marynatę wylać.
3.
Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Piec krewetki na rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony, aż zmatowieją.