Grillowane banany z czekoladą
Artykuł zewnętrzny
Banany to skarbnica witamin i mikroelementów, szczególnie potrzebnych nam jesienią i zimą. Są szczególnie bogate w potas, polecany dla osób aktywnych fizycznie, mających problemy ze skurczami mięśni. Ponadto pomagają zwalczać zgagę, a także są antidotum dla komórek nowotworowym zagrażających naszemu zdrowiu.Warto więc jeść je jak najczęściej – deser z ich udziałem będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy!
Na jesienną chandrę polecamy Wam smaczne banany z grilla z nutką czekolady:)
Składniki:
3 banany
3 łyżki masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
bita śmietana
3 banany
3 łyżki masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
bita śmietana
rurki waflowe do dekoracji
Przygotowanie:
Banany w skórce przeciąć wzdłuż na pół i miejsce przecięcia posmarować masłem. Rozgrzać grill i układać na nim połówki bananów posmarowaną częścią do dołu. Piec ok. 3 min. Piec na złoty kolor przez około 2 min. Obrócić i drugą stronę grillować ok. 5 min. Czekoladę rozpuścić. Banany podawać na gorąco – z rurkami, ozdobione kleksami roztopionej czekolady i bitą śmietaną.
Banany w skórce przeciąć wzdłuż na pół i miejsce przecięcia posmarować masłem. Rozgrzać grill i układać na nim połówki bananów posmarowaną częścią do dołu. Piec ok. 3 min. Piec na złoty kolor przez około 2 min. Obrócić i drugą stronę grillować ok. 5 min. Czekoladę rozpuścić. Banany podawać na gorąco – z rurkami, ozdobione kleksami roztopionej czekolady i bitą śmietaną.
Smacznego:)
Podzielcie się z nami swoimi przepisami na pyszne słodkości!