Grillowana sałatka

27 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki:
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin
1 mała cebula, przekrojona na połowę i w plasterki
1 łyżka (1 łyżeczka suszonego) drobno posiekanego świeżego oregano
1/2 szklanki białego wina lub bulionu z kurczaka
30 dag fasolki szparagowej
1 średnia cukinia, pokrojona w duże kawałki
30 dag pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie
Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i oregano i gotować, mieszając około 2 min. Dodać wino (lub bulion) i doprowadzić do wrzenia. Ugotować fasolkę i cukinię na półtwardo. Odsączyć, osuszyć i położyć na grilla na 2-3 min. Grillować jednocześnie pomidory. Zdjąć z grilla i gorące włożyć do cebuli. Wymieszać. Na końcu dodać pomidory i zagotować wszystko, delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu 2-3 min. Podawać posypane parmezanem.



FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.